Åpen innovasjon – Hva er greia?

Allerede høsten 2008 leverte Lars Øystein Krogstad og jeg en masteroppgave hvor vi undersøkte om bedrifter som deler åpent rundt innovasjon er mer innovative enn bedrifter, som i tradisjonell tro behandlet hemmelig utvikling som et konkurransefortrinn. I 2010 publiserte vi sammen med vår veileder Harald Biong en artikkel basert på dette arbeidet i Magma.

Åpent samarbeid: Nøkkelen til innovasjon

I dagens dynamiske forretningslandskap er innovasjon avgjørende for å oppnå suksess og konkurransefortrinn. Tradisjonelt har bedrifter satset på interne innovasjonsprosesser, men åpent samarbeid vinner stadig terreng. Denne modellen utfordrer den tradisjonelle “private investeringsmodellen” der kunnskap holdes hemmelig. Vi utforsker hvordan denne tilnærmingen kan fremme innovasjon.

Dugnadsmodellen, også kjent som den kollektive handlingsmodellen, er kjernen i åpent samarbeid. Her deler aktører kunnskap og ressurser i et felles prosjekt, og bidrar til et felles gode. Dette står i kontrast til den private investeringsmodellen, der produsenter driver innovasjon for egen vinning. IT-bransjen har vist vei med den åpne kildekode-modellen, hvor brukere bidrar til utvikling og deler sine forbedringer. Eksempler på dette er Firefox og Linux, som er utviklet gjennom åpent samarbeid og dugnad.

Artikkelen argumenterer for at åpent samarbeid kan være en fruktbar strategi også i mer tradisjonelle bransjer, som har slitt med lav innovasjon. Ved å åpne opp for samarbeid og kunnskapsdeling, kan de fleste bransjer dra nytte av den kollektive kunnskapen og erfaringen som finnes.

Vi identifiserer fire viktige drivkrefter for åpent samarbeid: nettverkspådrivere, interorganisatorisk dynamikk, og intraorganisatorisk dynamikk. Disse driverne bidrar til å skape en kultur for samarbeid, kunnskapsdeling, og kontinuerlig læring. Studien vår viser at virksomheter med et sterkt nettverk og en kultur for åpent samarbeid er mer innovative enn sine konkurrenter.

Konklusjonen om at åpent samarbeid kan stimulere innovasjon selv i konservativ bransjer, og at åpenhet og samarbeid kan være nøkkelord for å forløse innovasjonspotensialet. Det er ikke en enkel vei å gå. Vi mener at funnene er like relevante i 2025 som når når studien ble gjennomført.